Winterdieren



Er ligt een zware taak op hem te wachten: de hele kudde zwanger maken.
Het gaat hier over de muskusos, één van de vele dieren die Bibi Dumon Tak omschrijft in haar boek Winterdieren. Op een grappige manier laat ze de lezer kennis maken met verscheidene dieren die op zuid- en noordpool voorkomen.

Dit is niet de eerste keer dat Bibi Dumon Tak zo’n boek schrijft. In 2006 verscheen namelijk Bibi’s bijzondere beestenboek. Ook in dat boek worden maar liefst veertig verschillende dieren omschreven. Onder andere voor dit boek heeft ze een zilveren griffel gewonnen. Daar bleef het niet bij, want in haar carrière heeft ze maar liefst zes Zilveren Griffels, één Gouden Griffel en het prentenboek van het jaar 2011 gewonnen.

Het boek bestaat uit korte teksten. Deze teksten worden vaak ingeleid met een pakkende introductie. ‘Op het koudste stukje van de aarde, waar het altijd vriest, waar de zon geen schijn van kans heeft, waar de wind dag en nacht jakkert, woont de dapperste onder de dieren: de keizerspinguïn’. Zelf had ik het leuk gevonden als elk dier werd geïntroduceerd met zo’n inleiding, want dat gebeurt helaas niet. De korte teksten worden ondersteund door de illustraties van Martijn van der Linden. De tekeningen zijn erg realistisch en sluiten allemaal goed bij elkaar aan.

Als je benieuwd bent geworden naar dit boek, heeft Bibi Dumon Tak nog wel een kleine waarschuwing voor je: ‘Kun je niet tegen min twintig, pak dan je koffer en verdwijn naar een warmer oord. Koop daar, als je het toch niet laten kunt, een ijsje. Maar vergeet de ware kou.'

Auteur: Bibi Dumon Tak
Illustrator: Martijn van der Linden
Aantal pagina's: 112
Uitgever: Querido Kinderboek
Uitgave: september 2011

Reacties